مراحل زندگی شغلی از ۲۰ تا ۶۰ سالگی از نگاه جک ما
آقای جک ما (Jack Ma) بنیانگذار “علی بابا” و کارآفرین مطرح چینی یه سخنرانی توی سال ۲۰۱۵ داشته که توصیه خودش درباره روند و مراحل زندگی شغلی از ۲۰ تا ۶۰ سالگی رو مطرح کرده.
او که همیشه جوونای مشتاق رو تشویق میکنه و بهشون نکتههای زیادی رو آموزش میده. توی اون سخنرانی که برای جوونای کره جنوبی داشته، بهشون میگه که چگونه در زندگی موفق باشند.
این سخنرانی کوتاه، بسیار مفید و کاربردی برای همه خصوصاً جوونترهاست. جک ما، مسیر زندگی پیشنهادی خودش رو مطرح میکنه. البته این مسیر یه راه کلی هستش و قطعاً موارد موفق خارج از اون هم وجود داره.
مراحل زندگی شغلی از ۲۰ تا ۶۰ سالگی از نگاه جک ما بنیانگذار علی بابا
قبل از ۲۰ سالگی
دانشآموز خوبی باشید. برای کارآفرین شدن صبر کنید و فقط چند تجربه کوچک داشته باشید.
بین ۲۰ تا ۳۰ سالگی
افراد تأثیرگذاری را دنبال کنید. به یک شرکت کوچک بروید. معمولاً در شرکتهای بزرگ، فرآیندها را به خوبی فرا میگیرید و عضوی از یک ماشین بزرگ خواهید بود؛ اما زمانی که به شرکت کوچکی بروید، شما یاد میگیرید که پرشور (Passion) باشید و رویاپردازی کنید.
همچنین یاد میگیرید که تعداد زیادی کار را همزمان انجام دهید. بنابراین پیش از ۳۰ سالگی مهم نیست که به چه شرکتی خواهید رفت؛ مهم رئیس شماست. مهم کسی است که شما به دنبال او میروید. یک رئیس خوب به شیوه متفاوتی به شما آموزش میدهد.
در این دوره سنی تا میتوانید اشتباه کنید. از اینکه شکست میخورید، نگران نباشید؛ به زمین میافتید و دوباره بلند میشوید. از این شکستها یاد بگیرید و لذت ببرید.
مهمترین درآمدی که شما در آینده کسب خواهید کرد، یادگیری از همین شکستهای سنین جوانی است.
بین ۳۰ تا ۴۰ سالگی
باید دقیق فکر کنید که آیا میخواهید برای خودتان کار کنید یا خیر. آیا واقعاً میخواهید یک کارآفرین شوید؟
بین ۴۰ تا ۵۰ سالگی
شما باید کاری را انجام دهید که در آن ماهر هستید. سعی نکنید از این شاخه به آن شاخه بپرید و کار خود را عوض کنید؛ زیرا خیلی دیر شده است. ممکن است با این تغییر موفق شوید، اما احتمال شکست شما بسیار بالاست.
بنابراین از ۴۰ تا ۵۰ سالگی روی کارهایی که در آنها ماهر هستید تمرکز کنید.
بین ۵۰ تا ۶۰ سالگی
برای جوانان کار کنید؛ زیرا افراد جوانتر بهتر از شما کار میکنند و میتوانید به آنها اعتماد کنید. روی جوانان سرمایهگذاری کنید و مطمئن شوید که خوب کار میکنند و خوب یاد میگیرند.
۶۰ سالگی به بعد
برای خودتان وقت بگذارید. به ساحل بروید و آفتاب بگیرید! الان برای تغییر خیلی دیر شده است.
حسرتهای زندگی جک ما بنیانگذار علی بابا
خب من هم حسرت بعضی چیزها را میخورم؛ مانند حسرت تماشای برنامههای رسانهها. حسرت اینکه در میان عموم حرف زدم؛ در صورتی که میتوانستم خلوت خودم را داشته باشم.
من زمان زیادی را صرف سخت کار کردن کردم و زمان بسیار اندکی را با خانواده خود سپری کردم. اگر زندگی دیگری داشتم، هیچوقت این کارها را تکرار نمیکردم. همسرم میگفت: “تو به من تعلق نداری، به علی بابا تعلق داری.”
البته زندگی کوتاه است. باید در تمام مراحل زندگی تجربههای مختلفی به دست آورد. آدمها نگاههای متفاوتی دارند. بعضیها فکر میکنند که شما ثروتمند هستید، موفق هستید، اما در حقیقت هیچکدام آنها نیستید!
بعضی افراد میگویند این شخص پول ندارد، او فرد افتضاحی است؛ اما این هم شاید غلط باشد. هر کس مسئول زندگی خودش است.
من گاهی اوقات گریه میکردم. مشکلاتی داشتیم که هیچکس حتی نمیتوانست تصورش را هم بکند؛ زیرا من یک شرکت بزرگ را اداره میکردم. یک شرکت با ۴۰۰۰ کارمند جوان که برای بیش از ۵۰۰ میلیون مشتری کار میکردند. اگر فرض کنیم ۱٪ از این ۵۰۰ میلیون نفر آدمهای خوبی نباشند، یعنی با ۵ میلیون آدم بد سروکار داریم. این دیوانهکننده است.
اما الان برای حسرت خوردن بسیار دیر شده است. حسرت خوردن را فراموش کنید. به اینکه در ۱۰ یا ۲۰ سال آینده چه خواهید کرد بیاندیشید.